Wyróżnienie w konkursie dla studentów Architektury

Projekt architektoniczny „Centrum Obserwacji Flamingów” (tytuł oryginalny.: „FLAMINGO VISITOR CENTER”) został opracowany przez Alicję Nowak, Yaroslava Panasevycha i Macieja Rodaka, studentów II stopnia WAPK i wyróżniony w lipcu 2020 r. w międzynarodowym konkursie organizowanym przez Bee Breeders Architecture Competition Organiser. Projekt konkursowy został wykonany pod opieką dra. inż. arch. Lukasa Patricka Olmy, MA z Instytutu Projektowania Architektonicznego.

 

Komentarz autorów do inspiracji:

 

„Spośród wielu poszlak, które przewinęły się w trakcie pracy konceptualnej, kamieniem milowym stał się powrót do – paradoksalnie – bogactwa pustynnego miejsca. Analiza form przestrzennych wydm, typowych dla tych rejonów, a także późniejsze zestawienie ich ze sobą w uproszczonej formie, zbliżyły nas do ostatecznej koncepcji – wznoszących się
i opadających narożników spiętych wewnątrz spiralną rampą – harmonizującą przeciwstawne fragmenty obiektu, podporządkowując je wspólnemu celowi.”

 

opis projektu:

 

Projekt Centrum Obserwacji Flamingów (Flamingo Visitor Center) bazuje na koncepcji spiralnej ścieżki, prowadzącej zwiedzających od pustynnej strony terenu, poprzez wnętrze budynku, aż do finalnego punktu wędrówki – dwupoziomowego tarasu widokowego (wewnątrz oraz na dachu), otwierającego się na rozległe rozlewisko, kontrastujące z monotonią okolicy
i będące naturalnym środowiskiem flamingów.

 

Naprzemienne wznoszenie się i opadanie formy obiektu pozwala na harmonijne zespolenie
z otoczeniem, co odpowiada na potrzebę zespolenia architektury z naturalnym środowiskiem, w którym tak dostojne ptaki mogą być obserwowane.

 

Główne wejście jest obniżone względem poziomu terenu, co wywołuje u użytkowników wrażenia „skradania się”, którzy następnie, przez wznoszącą się rampę, docierają do miejsca eksponowanego, zachwycającego miejscowym krajobrazem oraz występującymi
w nim zwierzętami.

 

Sam budynek podzielony jest na kilka charakterystycznych części. Opadająca rampa wejściowa prowadzi do subtelnie oświetlonego holu wejściowego, z którego zwiedzający mogą przejść do sali warsztatowych bądź części ekspozycyjnej, która – osadzona na planie okręg
i ze świetlikiem u szczytu – wyróżnia się na tle innych pomieszczeń dzięki naturalnej poświacie padającej z góry. Z holu głównego można bezpośrednio udać się spiralną rampą na wyższą kondygnację, gdzie w kawiarni z widokiem na okolicę można cieszyć się naturą Rezerwatu. Z tego poziomu rampa prowadzi wyżej, do kulminacyjnego punktu – tarasu na dachu projektowanego obiektu.

 

 

Dane uzupełniające:

 

Tytuł konkursu: ABU DHABI FLAMINGO VISITOR CENTER

Organizator konkursu: Bee Breeders Architecture Competition Organiser

Oficjalni partnerzy: Environment Agency – ABU DHABI

 

https://beebreeders.com/architecturecompetitions/flamingovisitorcenter

 

data publikacji: 24-08-2020    edycja: 24-08-2020

Aktualności

CERTYFIKAT DOSKONAŁOŚCI KSZTAŁCENIA POLSKIEJ KOMISJI AKREDYTACYJNEJ...

CERTYFIKAT DOSKONAŁOŚCI KSZTAŁCENIA POLSKIEJ KOMISJI AKREDYTACYJNEJ W KATEGORII „DOSKONAŁY KIERUNEK – DOSKONAŁOŚĆ W KSZTAŁCENIU” DLA KIERUNKU ARCHITEKTURA!

Royal Institute of British Architects zaakceptował zmiany w programac...

Zmiany w programach studiów I i II stopnia kierunku Architektura zaakceptowane przez Royal Institute of British Architects.

Konkurs na najlepszą pracę dyplomową organizowany przez Polskie Sto...

Konkurs na najlepszą pracę dyplomową organizowany przez Polskie Stowarzyszenie "Dachy Zielone" (PSDZ)

Konkurs architektoniczny „24-godzinny Zegar Słoneczny”

Konkurs architektoniczny „24-godzinny Zegar Słoneczny”

Kalendarium

Nie ma nadchodzących wydarzeń.

Pokaż wszystkie