Aleksandra Rak

Promotor

dr inż. arch. Wojciech Świątek

Recenzent

dr inż. arch. Piotr Langer

Tytuł pracy

Eksperyment Rożnowski – Rewitalizacja i zagospodarowanie nabrzeża w sąsiedztwie zapory rożnowskiej

Jednostka dyplomująca

A9 – Katedra Urbanistyki i Architektury Struktur Miejskich

Opis idei projektu

Tematem badań pracy jest rewitalizacja podupadających miejscowości na terenach powojennej Polski, jej przebieg oraz przyczyny powodzenia lub klęski.  Poddane analizie zostają eksperymenty społeczne i gospodarcze skupiające się na regionie i lokalności, a główną osią tej części badania stanie się Eksperyment Sądecki, będący jednocześnie istotną częścią historii wybranego obszaru opracowania, jakim jest rejon Jeziora Rożnowskiego. Praca – zmierzająca ku znalezieniu rozwiązania badanego problemu, optymalnego podejścia do niego – analizuje powody decyzji o podjęciu działań prowadzących do tego, jak i innych przytoczonych eksperymentów. Następnie, powracając do tezy o korzyściach gospodarki opartej o przetwórstwo i wykorzystanie lokalnego produktu, oraz przede wszystkim zrównoważony rozwój, praca skupia się na propozycji rozwiązania wykorzystującego ideę zamkniętego lokalnie cyklu produkcyjnego oraz wykorzystania odpadów pochodzących z poszczególnych etapów produkcji. Propozycją rozwiązania jest cydrownia, wykorzystująca bliskość i dostępność lokalnych sadów jabłkowych. Gospodarka oparta o przetwórstwo produktu lokalnego oraz wykorzystanie lokalnych warunków rejonu może stać się filarem zrównoważonego rozwoju i stworzenia filaru gospodarki, który nie tylko będzie atrakcyjny turystycznie ze względu na swoją unikalność, ale również wesprze bezpośrednio lokalnych przedsiębiorców, rolników, farmerów, hodowców i rzemieślników. Problemy finansowe małych miejscowości, a często nawet ich gospodarczy upadek, wiążą się niejednokrotnie z tym, że zarówno ich zarządcy, jak i mieszkańcy poszukują rozwiązania problemu w światowych lub krajowych trendach, przelotnej modzie i pomysłom, które choć być może będą w stanie przyciągnąć tłumy w odpowiednim momencie, tak często okazują się wzbudzać jedynie krótkotrwałe zainteresowanie. Tymczasem alternatywną ścieżką podniesienia standardu gospodarczego oraz atrakcyjności turystycznej miejscowości, o znacznie większym potencjale przetrwania przez długie lata, a nawet dziesięciolecia, jest oparcie tych struktur na produkcie lokalnym. Wykorzystanie produktu lokalnego oraz warunków lokalnych miejscowości w odpowiedni sposób może nie tylko przyczynić się do stworzenia stabilnego źródła oparcia dla jej gospodarki, ale również wesprzeć bezpośrednio lokalnych przedsiębiorców, rolników, farmerów, hodowców i rzemieślników. Łatwość pozyskania produktu częściowego, znajdującego się na miejscu, a następnie jego eksportu, a także oferta udostępnienia lokalizacji słynących z ich walorów naturalnych nie tylko dają bezpośrednią możliwość zarobku mieszkańcom, ale również przyczyniają się do zwiększenia lokalnej popularności i prestiżu.