Promotor
dr inż. arch. Anna Taczalska-Ryniak
Recenzent
dr hab. inż. arch. Marcin Charciarek, prof. PK
Tytuł pracy
Rewitalizacja terenów historycznych jako narzędzie wzmacniania lokalnej tożsamości i atrakcyjności turystycznej. Projekt rewitalizacji terenu podzamcza w Chudowie – Centrum edukacyjne z restauracją i hotelem
Jednostka dyplomująca
Katedra Architektury Miejsc Pracy, Sportu i Usług A-2
Opis idei projektu
Koncepcja projektu skupia się na rewitalizacji terenu podzamcza w Chudowie. W bezpośrednim sąsiedztwie wybranej działki znajdują się ruiny historycznego zespołu zamkowego, a na samej działce mieści się XVIII-wieczny spichlerz. Projekt przewiduje budowę nowych obiektów, w tym centrum edukacyjnego oraz restauracji, a także adaptację istniejącego spichlerza na hotel. Głównym celem opracowania jest podkreślenie historycznego dziedzictwa zamku oraz ożywienie terenu podzamcza, aby przekształcić go w wyjątkową atrakcję na turystycznej mapie regionu. Na obszarze opracowania projektowane są dwa nowe budynki, połączone tarasem widokowym, który stanowi punkt obserwacyjny na ruiny zamku oraz otaczające go tereny zielone. Architektura nowych zabudowań została dopasowana pod względem skali i gabarytów do istniejącego spichlerza, co umożliwia harmonijne wkomponowanie ich w otoczenie. Jeden z nowo projektowanych budynków pełni funkcję edukacyjną – zaplanowano w nim przestrzenie na warsztaty dla dzieci i dorosłych, sale konferencyjne oraz salę wystawową. Drugi budynek to obiekt restauracyjny, który obejmuje restaurację wraz z kawiarnią. Istniejący na działce budynek spichlerza został zaadaptowany na hotel, co pozwoli na wykorzystanie historycznej struktury obiektu i wkomponowanie go w nowoczesne potrzeby funkcjonalne kompleksu.