Aleksandra Kosoń

Promotor

dr inż. arch. Anna Taczalska-Ryniak

Recenzent

dr hab. inż. arch. Marcin Charciarek, prof. PK

Tytuł pracy

Destylarnia whisky wraz z centrum dla zwiedzających w Szkocji

Jednostka dyplomująca

Katedra Architektury Miejsc Pracy, Sportu i Usług A-2

Opis idei projektu

Projekt destylarni whisky wraz z centrum dla zwiedzających, zlokalizowany w malowniczej dolinie szkockich gór, swoją formą ma nawiązywać do natury i współgrać z otaczającym ją krajobrazem. Obiekt ma za zadanie kultywowanie szkockiej tradycji produkcji whisky, wykorzystując lokalne składniki. Projektowany budynek jest nie tylko miejscem pracy i produkcji trunku, ale również strefą spotkań, edukacji i relaksu. Dzięki harmonijnej integracji z naturą oraz lokalną społecznością, celem projektu jest stworzenie wyjątkowego doświadczenia, które pozwoli odwiedzającym odkryć piękno szkockiego krajobrazu oraz urok tradycyjnej sztuki wytwarzania whisky. Aby jak najlepiej wpisać obiekt w dziewiczy teren opracowania i zachęcić jego użytkowników do refleksji nad miejscem, wykorzystano naturalne materiały, takie jak drewno, kamień, a obiekt zwieńczono zielonym dachem o organicznym kształcie, odzwierciedlającym delikatne zbocza gór. Zaprojektowane duże, panoramiczne przeszklenia pozwalają na podziwianie widoków na góry oraz pobliski potok.